Chelsea Flower Show 2015 - The Telegraph Garden - Gold Award - Designed by Marcus Barnett / by Kat Weatherill

Designer: Marcus Barnett

Award: Gold

Sponsor: The Telegraph

Contractor: Crocus.co.uk

Marcus Barnett has designed a garden inspired by the De Stijl Movement. The garden reflects strong rectilinear geometry with coloured blocks contributing colour and textural relief, whether viewing from within or when viewed from above. Contrasting colours and tones surround a series of differing scaled waterways. Trees and hedges introduce vertical detailing, sculptural form and dappled shade. 

Planting/Colour Scheme 

Plants have been selected to provide harmonious tonal balance and textural contrast within rectilinear planting spaces. Colour blocks of vibrant primary colours, red, yellow, blue closely related tones used by the De Stijl Movement are emphasised, with restful and balancing foils of green and white. Each colour block has 4-6 different species of perennials and annuals, that when combined form an overall hue of red, blue, or yellow. 

The style is similar to the traditional bedding scheme, but dramatically brought up to date in a contemporary setting. Annuals and perennials are used as part of a seasonal display to create vibrant and interesting effects. The planting will create a stimulating space, and is also designed to leave a striking impression when viewed from above (ie from a rear window of the house). Statement plants include Paeonia Itoh hybrid, Doronicum . excelsum ‘Harpur Crewe’, Acanthus mollis ‘Rue Ledan’, Fritillaria imperialis ‘Lutea’ and tulips 

Key materials being used include Basaltite stone, from Italy, which is used in the 130mm thick floating paving. Powder coated steel forms the structure for the various rills, pools, and two raised planters. The plain walls are formed from cast concrete panels. The panels in the waterwall and main feature wall are cast concrete with a subtle relief detail on the surface. Each panel varies in size and thickness.